zondag 10 mei 2009

Tinycore: mini-distro van 10MB

Tinycore is een minimale Linux distro die alleen het hoognodige installeerd. geen programma's, alleen een grafische schil.  Het heeft veel weg van DSL. Wanneer je de 10mb "grote" .iso file hebt gedownload en (dat heb ik gedaan om te testen) deze opent in Virtualbox krijg je een bootscherm,heel snel daarna zieje een desktopomgeving. Tinycore is gebaseerd op linux 2.6 kernel, busybox, Tinyx, Fltk en JWM (net als DSL). De gebruiker kan na deze startup zelf een aantal programma's kiezen die geinstalleerd moeten worden. Alleen een terminalscherm en icoontje voor instelling is zichtbaar in het dock onderin beeld. Waneer je een applicatie hebt geinstalleerd komt het betreffend eicoontje automatisch in het dock te staan, erg handig (dit in tegenstellig tot bv DSL). Om te testen heb ik pidgin, firefox en rox-filer geinstalleerd via het meegeinstalleerde programma.

daarna heb ik getracht tinycore te installeren, volgens deze website: www.tinycorelinux.com/install.html Alles ging goed tot het installeren van Grub. Maar goed, hier gaan we nog wel eens naar kijken.

Tinycore ziet er naar mijn idee prima uit, en de makkelijke manier van installeren en het verkrijgen van icoontjes in de onderste balk/dock is perfect. En zo compleet te maken als je zelf wilt.



Meer informatie over Tinycore vint je op de website: www.tinycore.com of op www.distrowatch.com

groeten,

idzme