maandag 18 augustus 2008

Irssi - leightweight IRC client

Natuurlijk zijn de bekende grote IRC clients handig in gebruik en zien ze er goed uit. Maar zoals heel veel kan ook IRC via de Terminal, met het programma Irssi. Irssi is een irc client die via de terminal gestart kan worden. Eerste installeer je irssi door in de terminal: sudo apt-get install irssi in te geven. Daarna start je irssi met het commando irssi in de terminal. Het irssi venster opent zich nu binnen de terminal.

Om contact te maken met een server typ je het volgende in het onderste venster:

/connect <server>   in mijn geval:

/connect irc.freenode.org

als het goed is wordt er nu contact gemaakt met de server irc.freenode.org

nu kun je contact maken met een van de channels:

/join #channel dus voor het ubuntu-nl irc kanaal: /join #ubuntu-nl

Nu kun je je nickname veranderen door het volgende commando: /nick nickname in mijn geval: /nick Idzme

Natuurlijk is dit de basis van irssi, er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je kan bv bepaalde servers en channels standaard instellen. Voor meer info en howto's over Irssi, bekijk deze documentatie site. Een andere leuke en wellicht nuttige toepassing binnen irssi is bitlbee, hiermee kun je ook je messenger account (bv MSN) integreren binnen irssi.

 grote afbeelding

zaterdag 9 augustus 2008

KDE 4.1 - Toch over naar KDE?

Al vaker heb ik getracht de stap te maken naar de kde desktop omgeving, geen idee waarom, GNOME voldoet prima, maar op de een of andere manier trekt KDE mijn toch. Vreemd? Misschien, maar met de release van kde 4.1 toch maar weer eens de kubuntu-kde4-desktop geinstalleerd. Natuurlijk moest ik eerst deze line toevoegen aan de sources.list file:

 deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-members-kde4/ubuntu hardy main

Hoe? in de terminal geef je in: sudo gedit /ect/apt/sources.list


Daarna plak je bovenstaande regel in het geopende tekst-document, opslaan en klaar. Dan nog even in de terminal sudo apt-get update en sudo apt-get upgrade. Dan sudo apt-get install kubuntu-kde4-desktop en voila, de kde4.1 desktop is te kiezen via sessions. Na de eerste herstart kreeg ik gelijk problemen met gebroken packages in sunaptic. Gelukkig na een update waren deze meldingen weg, probleem loste zich vanzelf op. Voor details over de foutmeldingen zie deze post op het ubuntu-nl forum: http://forum.ubuntu-nl.org/topic/30245


Ok, nu even uitloggen en in sessions kiezen voor kde4, en ja hoor, dekde4.1 desktop omgeving wordt gestart. wat mij meteen opvalt is de looks van kde 4.1. het thema, de achtergrond, het is ziet er echt super uit!! Allereerst maar eens de taakbalk onderin aanpassen, dat is nog even wennen, maar uiteindelijk lukt dat wel. Ook het start menu heb ik teruggezet naar de oude kde 3.5 format, een stuk overzichtelijk wat mij betreft. Maar toch, ik merk dat ik zo gewend ben aan gnome, dat je toch snel dingen onhandig vindt, bepaalde instellingen kun je niet vinden. Maar goed, potentie heeft het zeker, als is het wel heel erg wennen. Ik schrijf het nog niet af, zeker niet, maar voorlopig vlijft het hier nog gnome.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


klik hier voor een grote afbeelding