maandag 28 juli 2008

Sylpheed, Leightweight E-mail Client

Natuurlijk is het leuk om een mini-distro op je pc te zetten, maar daar heb je natuurlijk ook wel mini-programma's voor nodig. Vandaar deze start met een review over het programma Sylpheed, een lichtgewicht vervanger voor bijvoorbeeld evolution of Thunderbird (mozilla). Wanneer je Sylpheed installeert via de terminal (via: sudo apt-get install sylpheed) zul je zien dat het pakket wat wordt opgehaald klein is, zo'n 1548 KB. Sylpheed ziet erwat minder gelitk uit dan de bekende email clients maar werkt (naar mijn wensen en eisen) prima. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Voor de verschillende screenshots van Sylpheed kun je kijken op de screenshot afdeling van de sylpheed website. Natuurlijk zal ik ook hier een screenshot plaatsen:

[caption id="" align="alignnone" width="482" caption="Sylpheed Main Window"][/caption]

KLik hier voor een grote afbeelding!



Funtionaliteit

Sylpheed beschikt over de meeste basale functionaliteieten voor een mailclient:

-adresboek

-filtermogelijkheden

-aanmaken van persoonlijke mappen

-signatures

etc.

Voor alle features kijk hier.

Het moet gezegd, het is een erg basic clientmet een GUI, maar ik gebruik Sylpheed altijd in mijn mini-distro's. Sylpheed is klein, snel en het doet wat het moet doen: mail ontvangen en verzenden.

groeten,

Idzme

zondag 27 juli 2008

Over de 3000 Views!

Toch ook maar even hier een bedankje plaatsen aan iedereen die mijn weblog de afgelopen maanden heeft bezocht. Vandaag zijn er in totaal meer dan 3000 bezoekers geweest. Leuk om te merken dat er meer mensen geinteresseerd zijn in mini-distro's. Mochten er nog suggesties zijn voor deze blog, of nuttige links, overige websites, of wil je een howto kwijt? Laat het me weten!! (idzme@live.nl). Toch nog even vermelden, gisteren was een top dag, 191 bezoekers, een record aantal!

bedankt voor de bezoekjes aan deze Blog!!

groeten,

Idzme

zaterdag 26 juli 2008

Slitaz - Mini distro van 25 MB!!

Via de zoekterm op Google: linux-mini kwam ik op een site terecht die schreef over de distro: Slitaz. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar de recensie op distrowatch.com maakte mij wel heel erg nieuwsgierig. Dus ik naar de site van slitaz gegaan en daar de iso van slechts 25 MB gedownload. Ongeloofelijk, dat is de helft van DSL!!

Maar goed, iso gedownload en gestart in virtualbox. Ziet er prima uit met opvalledn veel programma's geinstalleerd. Het enige probleem wat ik heb is de HD install. Ik kan via gparted een ext2 partitie aanmaken, daarna de installer starten, maar deze blijft hangen bij 50% van de install. Heel vervelend, maar ik krijg het in virtualboz niet geinstalleerd. Wellicht dat iemand anders dit voor mekaar krijgt?

Screenshots:

KLik hier voor een grote afbeelding, en hier voor meer screenshots.

Zeker de moeite waard om eens naar te kijken, ziet er in ieder geval een stuk mooier  uit dan DSL (maar dsl blijft mijn favorite Mini!!)

idzme

maandag 21 juli 2008

Enlightenment E17

Hierbij weer een nieuwe mini-window manager: Enlightenment E17

Deze versie van enlightenment is naar mijn idee echt super! Ziet er heel mooi uit en is toch nog snel. Natuurlijk weer getest in Virtualbox met een RAM van 128 MB. De installatie vanuit een minimal install xubuntu (commandline systeem) verliep wat lastig, maar na de juiste info te hebben gekregen via het Nederlandse Ubuntu forum is het dan toch gelukt, en hoe. Voor de juiste post op het forum klik hier

Grote pluspunten van enlightenment e17 zijn de looks, mooie effecten, bewegende icoontjes ed. Duidelijke menu structuur en er is heel veel in te stellen. De onderste balk heeft veel weg van de avant window navigator (AWN-wiki). Hierbij alvast een screenshot van mijn E17 desktop:

[caption id="" align="aligncenter" width="514" caption="Enlightment E17 (commandline install Xubuntu 7.10 alternate cd)"][/caption]

 Klik hier voor een grote afbeelding

donderdag 10 juli 2008

Fluxbuntu (Fluxbox)

Vandaag weer eens een nieuwe distro geprobeerd, fluxbuntu. na eerst in DSL (Damn Small Linux) al eens te hebben gespeeld met Fluxbox wilde ik wel eens naar een ubuntu-kloon kijken met Fluxbox. Toch moet ik wel zeggen dat het wel even wennen is, Fluxbox, zeker als je Gnome, icewm etc gewend bent (met een start-knop). Maar goed, feit is wel dat Fluxbox erg snel is, en dat hoort natuurlijk bij een mini-distro.

Het grote voordeel van Fluxbuntu, boven bijvoorbeeld DSL is dat Fluxbuntu werkt met Rox-filer als bestandsbeheerder. Dit was ik natuurlijk gewend van de mini-xubuntu install dus dat maakt het plaatsen van icoontjes op de desktop een stuk eenvoudiger (als je weet hoe dat werkt met Rox natuurlijk. Fluxbuntu komt standaard met een heleboel thema's, maar dat heeft met name te maken met het uiterlijk van de menus, de icoontje sblijven hetzelfde. Tot op dit moment is dit niet mijn favoriete mini-distro, en dat komt vooral door Fluxbox. Het is niet meer zo onhandig als in het begin, maar icewm en xfce hebben denk ik toch mijn voorkeur. Maar zeker geen slechte distro, met name ook omdat het ubuntu-pakketbeheer in deze distro is opgenomen!

[wp_caption id="" align="aligncenter" width="514" caption="fluxbuntu"]fluxbuntu[/wp_caption]

l

vrijdag 4 juli 2008

LXDE - Lightweight Desktop Enviroment voor Ubuntu

Via de website van www.ubuntugeek.com kwam ik  het bericht tegen van de lichte desktopomgeving: LXDE. Natuurlijk heb ik getracht deze te installeren via de aanwijzingen van de website. OP mijn ubuntu 8.04 desktop pc ging het prim aen kreeg ik netjes bij sessions de keuze voor LXDE. Ook heb ik geprobeerd LXDE te installeren op mijn mini-install van xubuntu (zie eerdere posts) alleen kreeg ik daar de volgende foutmelding:

De volgende pakketten hebben niet-voldane vereisten:
  lxde: Vereisten: gpicview (>= 0.1.9) maar het is niet installeerbaar
        Vereisten: lxappearance (>= 0.2) maar het is niet installeerbaar
        Vereisten: lxpanel (>= 0.2.7.2) maar het zal niet geïnstalleerd worden
        Vereisten: lxsession-lite (>= 0.3.5) maar het is niet installeerbaar of
                   lxsession (>= 0.3) maar het is niet installeerbaar
        Vereisten: openbox (>= 3.4.6.1) maar het zal niet geïnstalleerd worden
E: Niet-werkende pakketten:
bas@xfce4:~$ 

Maar goed, we geven niet op, want wellicht dat lxde wel een goed alternatief is voor XFCE4, al moet ik wel zeggen dat  XFCE4 voor mij i ieder geval perfect werkt. Voor oudere systemen is Icewm met Rox-filer trouwens een nog sneller alternatief. Distributies die LXDE gebruiken zijn onderandere Tinyme (zie eerdere post). Hierbij nog een screenshot van LXDE: (klik hier voor een grote afbeelding)

LXDE desktop