zaterdag 31 mei 2008

XFCE4 - commandline install

Ik heb al iets geschreven over een commandline install met icewm en rox-filer. Toch is dit wel wat ingewikkeld wellicht. Er is een heel goed alternatief voor icewm: Xfce4. Dit is een licht gewicht desktop omgeving, die veel wegheeft van GNOME. Het kleine broertje van Ubuntu-Xubuntu, gebruikt deze omgeving. In dit voorbeeld heb ik een commandline install gedaan mbv de xubuntu-alternate-cd.

na ingelogd te zijn heb ik ingegeven:

sudo apt-get install x-window-system-core gdm xfce4 xfce4-terminal xfce4-goodies thunar firefox kopete thunderbird abiword xubuntu-default-settings ksnapshot

hier is de pc een tijdje mee bezig. Je komt weer in een commandline en nu geef je in:

sudo-reboot

password

Na herstart kun je grafisch inloggen (gdm) en heb je je mini-xubuntu werkend! Natuurlijk moet je nog wel wat aanpassingen doen aan de userinterface, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Dit is mijn desktop na wat geknutsel: (1024-768 afbeelding) - een goed en snel werkende mini-xubuntu met Xfce4 (geinstalleerd in Virtualbox met 128MB RAM.

donderdag 29 mei 2008

GNOME vs KDE (en KDE 4)

Er komen vaak vragen op het ubuntu forum over de verschillen tussen GNOME (Ubuntu) en KDE (Kubuntu). Wat niet iedereen weet is dat deze desktops naast elkaar kunnen draaien. Dat betekent dat je ze beide kunt installeren en bij het inlogscherm kunt kiezen voor KDE of GNOME interface. Op deze manier kun je kijken welke interface het beste bij je past. Kort door de bocht: KDE is uitgebreid te configureren, veel knopjes ed. GNOME is gebruiksvriendelijker. Ik heb zelf beide getest en ben toch bij gnome gebleven (ook omdat ik dat gewend ben) toch gerbruik ik onder gnome een aantal KDE programma's, waaronder Kopete, een messenger die bijna alle soorten messengers ondersteund (Yahoo, MSN, IRC etc)

Voorbeeld GNOME desktop (Ubuntu): (800x600 afbeelding)



Voorbeeld KDE (3.5) desktop: (1264x1024 afbeelding)



KDE 4 Desktop (700x525 afbeelding)



Hoe installeer ik kde (kde 4) en gnome

Ga naar de terminal, draai je Ubuntu dan geef je in: sudo apt-get install kubuntu-desktop

Draai je Kubuntu dan geef je in: sudo apt-get install ubuntu-desktop

Nu KDE 4 uit is, heb je ook de mogelijkheid om die desktop interface te installeren naast GNOME en KDE. Om KDE 4 te installeren geef je het volgende in in de terminal:  sudo apt-get install kubuntu-kde4-desktopTijdens de installatie krijg je de vraag of je gebruik wilt maken van gdm of kdm, dit zijn de menus voor het inloggen. Dit is een kwestie van smaak, wil je de gnome-look of de kde-look?

Wanneer je nu uitlogt, ga je naar de opties en dan naar sessions, hier kies je of voor KDE of voor GNOME

Succes!

woensdag 28 mei 2008

Screenshot: Mini xubuntu-Icewm



Mini-xubuntu Icewm -ubuntu style



Commandline install Xubuntu alternate-Icewm-roxfiler

Seamless Mode XP pro en Ubuntu 7.10

Seamlessmode 2seamless mode

Seamless Mode Ubuntu 7.10 en Windows XP pro.

Screenshot (Ubuntu GG 7.10)



Ubuntu GG 7.10 Klik hier voor een grote afbeelding.

Upgrade of Cleaninstall Ubuntu 8.04

Natuurlijk heb ik ook de release afgewacht van Ubuntu 8.04, ik heb mijzelf niet gewaagd aan de beta versies (behalve dan in Virtualbox). Op het ubuntu forum heb ik alle posts gelezen over de vraag: Upgraden of cleaninstall. Eigenlijk ben ik van mening dat een cleaninstall te veel op Windows gaat lijken...en daarom heb ik niet voor Linux gekozen. Dus..na de officiële release heb ik mij gewaagd aan de upgrade van 7.10 naar 8.04. Kort gezegd: de upgrade is perfect verlopen, mail was nog aanwezig, bookmarks en zelfs de instellingen van het bureaublad. Er waren wel wat schoonheidsfoutjes maar dat was makkelijk te verhelpen. Ik werk nu alweer een aantal weken met 8.04 en alles gaat prima.

idzme

dinsdag 27 mei 2008

Terminal tips (1)

Omdat je in Ubuntu (of ander linux distro's) toch nog wel eens met de terminal werkt (is soms zelfs erg handig!) leek het mij nuttig om bepaalde, veel gebruikte commando's neer te zetten, en heir natuurlijk uitleg bij te geven. Ook mag je hier algemene tips neerzetten die het werken met de terminal makkelijker kunnen maken. Waarschijnlijk ken je zelf ook een aantal nuttige commando's die je zelf veel gebruikt, post ze hier aub, dan hebben anderen er ook wat aan!!

sudo rm -r ~/.Trash - prullenbak helemaal leegmaken (ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon)

in Hardy Heron (8.04) staat de prullebak: /home/<gebruikersnaam>/.local/share/Trash/ Ga naar deze dir in je terminal en geef dan in sudo rm -r ~/.Trash

sudo apt-get install [programma naam] =Hiermee kun je programma's installeren, natuurlijk kan dit ook via synaptic, maar soms kan het handiger zijn om dit via de terminal te doen (sneller). sudo gerbuik je om root te worden, je moet hier een wachtwoord voor opgeven)

sudo apt-get remove [programma naam] =deinstalleren van programma's

Pijltje omhoog = Hierdoor kun je door de commando's heen scrollen die je in vorige sessies hebt ingegeven. Kan je een heleboel typ werk schelen.

gksudo = voor opstarten in de grafische mode

update-menus =wanneer je als WM bijvoorbeeld Icewm gebruikt (lichte snelle window manager) kun je de menu structuur (start-programmas-etc) updaten. Hiervoor moet je wel het eerst het programma menu installeren via: sudo apt-get install menu

ifconfig = welke adapters zijn aanwezig en welk IP adres hebben ze. wlan en vaste adpaters (eth0 bijvoorbeeld)

sudo gedit /[directory]/[directorie] = hiermee kun je bepaalde bestanden editen in een tekst modus, met bijvoorbeeld abiword (tekstverwerkingsprogje). Voorbeeld: editen van de ethernet adapters: sudo gedit /etc/network/interfaces

sudo apt-cache search (hier het programma of gedeelte van de naam) zoek programma's die je wilt installeren in de terminal (installeren via een GUI: synaptic)

maandag 26 mei 2008

Mini-distro's: Tinyme

Vandaag de nieuwste release geïnstalleerd van Tinyme, in Virtualbox. Tinyme is een PCLinuxOS-based mini-distributie. Handig voor installatie op oudere pc's. Het is een live-cd met een HD install optie. Erg gemakkelijk, compleet en heel snel. Ik heb het hier getest op een virtuele PC met een RAM van 128 MB. Tinyme komt met synaptic en is daardoor heel makkelijk met programma's uit te breiden. Wel na installatie even $su ingeven (en daarna je root password) en dan apt-get update en apt-get upgrade doen.



Voor een grotere foto: klik hier

Binnenkort zal ik meer screenshots op deze weblog zetten.

Groeten,

Idzme

zaterdag 17 mei 2008

Mini-Xubuntu (new)

Ik heb via de commandline install van de xubuntu alternate cd eem basis systeem geïnstalleerd. Om dit systeem werkbaar te maken heb ik de volgende pakketten geïnstalleerd:

sudo apt-get install icewm x-window-system-core icewm-themes rox-filer thunderbird firefox mc menu synaptic update-manager abiword ksnapshot vlc amsn xfce4-terminal conky

geef nu in de terminal het volgende in:

update-menus

NU worden alle geïnstalleerde programma's in het icewm "start-menu" geplaatst.

Icewm windowmanager of XFCE4


Zoals je ziet gebruik ik hier icewm als windowmanager. Deze WM is compact en sneller dan bv xfce4. Wanneer je RAM het toelaat is XFCE wellicht een hele goede windowmanager, omdat deze wat eenvoudiger te gebruiken is dan Icewm. Wanneer je XFCE4 wilt installeren en kunt kiezen bij het inloggen (session) geef dan het volgende in in de terminal:

sudo apt-get install xfce4 xfce4-terminal xfce4-goodies xfce4-default-settings

wanneer je nu uitlogt kies je bij sessions voor XFCE4 ipv Icewm, nu start je systeem op in XFCE4 (xubuntu) Met xfce4 gebruik je als verkenner geen Rox-filer (zie hieronder) zoals bij Icewm, maar kun je gewoon gebruik maken van Thunar bv. Ook het aanpassen van je desktop-wallpaper gaat veel simpeler, door re- te klikken op je buraublad en te kiezen voor desktop-settings.

Rox-filer (Ice-wm)

Als "verkenner" gebruik ik Rox-filer, dit kun je vergelijken met thunar of nautilus. Als je Rox geïnstalleerd hebt zi eje op je bureaublad een icoontje staan: Home. Als je op dat Rox icoon klikt zie je jouw home directory en bovenin een optie [Omhoog]. Daar klik je net zolang op tot je in de root directory bent. Daar zie je een directory Usr. Klik op deze map en ga dan naar de directory Bin. Daar staan alle programma's. De programma's die je op je bureaublad wil hebben sleep je naar het bureaublad. Deze icoontjes zien er niet uit zoals je zou willen, maar dat kun je aanpassen op de volgende manier:

Ga eerst met Rox naar de directory /usr/share. Daar bevinden zich twee directories die van belang zijn:
/usr/share/pixmaps (de meest voorkomende en gebruikelijke iconen)
/usr/share/icons (de iconen die bij de geïnstalleerde thema's in gebruik zijn)

Open met Rox een van deze directories. Klik nu met de rechtermuisknop op het icoon van je bureaublad wat je wil aanpassen. Daar zie je een optie: Set Icon. Er komt nu een venstertje waar je een icoon naartoe kunt slepen. Sleep het gewenste icoontje naar het venster en je zult zien dat het iccon wordt aangepast.

Op deze manier kun je je desktop vorm geven zoals je zou willen.

Wallpaper (ice-wm en rox-filer)

Je wallpaper werkt hetzelfde als de icoontjes: re-muisknop op bureaublad en dan kiezen voor "achtergrond" Nu krijg je weer een venster waar je een Wallpaper (die je hebt gedownload) naartoe kunt slepen. Doe dit weer vanuit Rox (bijvoorbeeld de map /naam/images)

Resultaat op mijn pc:



Download de alternate cd van:

http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/hardy/release/

Voor overige iso's kijk hier:

http://www.ubuntu-nl.org/documentatie/installatie/ubuntudownloaden/

Veel plezier met je mini-xubuntu!!

woensdag 7 mei 2008

Mini-distro's: Puppy Linux

Puppy linux is een iets grotere distro dan DSL (versie 4.0 is 87MB). Puppy linux ziet er iets moderner uit dan DSL en is ook een zeer complete distributie. Met tekstverwerkingsprogramma, imageviewers, vnc, etc. Puppy werkt ook via de zogenaamde live-cd. Je kunt je pc booten via deze cd en Puppy kan zelfs volledig laden alleen in het RAM geheugen van de PC. Daarnaast kan puppy booten van een usb-stick, zodat je altijd een versie van jouw puppy op zak hebt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je pc kan booten van USB. De standaard window manager van Puppy is JWM, ook kun je voor puppy Icewm gebruiken waardoor je heel wat mooie thema's kunt gebruiken om puppy linux te "pimpen". Op deze pagina kun je ezpup downloaden waar een heleboel mooie thema's inzitten (gebruikt Icewm). Wel goed om te vermelden is dat je bi pupy linux altijd root bent, wel oppassen met wat je doet dus! Maar voor de gewone gebruiker zal dit weining tot geen problemen opleveren (in windows ben je namelijk ook altijd root)

dinsdag 6 mei 2008

Mini-distro’s - DSL (Damn Small Linux) HD install

Natuurlijk is het leuk om met eenlive cd te spelen, maar als je een oudere pc hebt, is het ook goed mogelijk om DSL als main OS te installeren op je harddisk, of in virtualbox. DSL heeft maar heelweinig gehugen nodig, met 64 MB RAM werkt het al prima. (heb ik getest in VB)

Om DSL te installeren op je harddisk heb ik hier een howto geschreven. Heb je vragen of aanvullingen, laat even een reactie achter! Ik ben uitgegaan voor versie 4.2.5, waarschijnlijk werkt het ook bij andere versies.

hd install DSL: de commando's tussen [ ] is een actie, niet intypen.

-start een terminal (klik li of re op het bureaublad en kies voor een xshell, geen root!)
-sudo cfdisk [enter] om een partitie te maken.
-do you wish to start with zero table ? y [enter]
-kies met de pijltoetsen voor NEW en dan voor pimair
-Kies de gewenste omvang van de harddisk
-Kies bootable en dan write
-Je krijgt dan de vraag: are you sure you want to write te partition table to disk? (yes or no): yes
-Kies nu voor quit

-je komt weer in een command line: tik in: sudo dsl-hdinstall [enter]
-target partition: hda1
-doorloop nu het install schema en kies overal y
-het systeem gaat installeren en komt uiteindelijk met de vraag: Proceed to install bootloader, kies hier yes
-dan G voor grub

-dan reboot, nu vraagt het systeem om de cd uit de lezer te halen en op enter te drukken (in Virtualbox kies je voor dismount)

-na de reboot heb je dsl geinstalleerd op je HD als Main OS.

succes !!

maandag 5 mei 2008

Mini-distro's - DSL (Damn Small Linux)

Veel mensen experimenteren met de zogenaamde mini-distributies. Deze zijn erg handig omdat ze (zoals de naam al aangeeft) klein zijn. De iso-file van de officiele Ubuntu cd's is al gauw 800MB. Mini-distro's zijn er vanaf 50 MB, of zelfs kleiner. Ander voordeel is dat ze makkelijk en snel te installeren zijn en een zeer complete desktop geven. Zeker voor oudere pc's kan dit heel handig zijn.

Er zijn verschillende mini-ditributies. Ik heb de volgende uitgetest via het programma virtualbox.

Damn Small Linux (DSL)

DSL is een heel compacte distributie waarvan de makers het doel hebben gesteld deze distro niet groter te maken dan 50MB. Qua userinterface is het dan misschien niet top, maar het is zeker een complete distributie. Het is een zogenaamde LIVE cd, dit houdt in dat DSL start vanaf CD zonder ook maar iets te installeren (volgens dit principe werkt ook Ubuntu). De .iso file is hier te downloaden. De website van DSL vindt je hier. Hier een screenshot van de DSL desktop:



Ald doet de userinterface wellicht wat ouderwets aan, bedenk wel dat het om een iso gaat van slects 50 MB. Je kunt DSL ook installeren op je harddisk als main OS.

Tele2 Modem

Wellicht handig om te weten (heb er zelf enorm mee lopen klooien) Maar de lan1 en 2 poort van de tele2 wireless router / modem zijn bestemd voor de decoder van tele2. Je mooet dus voor je ethernetkabel Poort LAN3 of gebruiken.

Is erg simpel, maar als je het niet weet, toch lastig :-)

zaterdag 3 mei 2008

Virtualbox How to...

Virtualbox geeft je de mogelijkheid om een virtuele pc te gebruiken. Je kunt hier bijvoorbeeld windows installeren en draaien, binnen je gewone Ubuntu desktop omgeving. Virtualbox is een optie, andere mogelijkheid is een dualboot. dan moet je om een ander OS te gebruiken een herstart uitvoeren.

Virtualbox gebruik ik zelf heel vaak om ander distros; te gebruiken zonder restart. Op mijn Ubuntu 8.04 pc heb ik in virtualbox de volgende OS-sen geinstalleerd:

  • Windows XP home edition

  • Kubuntu 7.10

  • Icewm (minimal install xubuntu)

  • Xubuntu

  • Puppy

  • DSL


Hieronder een korte beschrijving om een install te maken in VB:

Open virtualbox en kies new

-volg nu de installatie wizard, geef aa welk os je gaat installeren
- geef aan hoeveel werkgeheugen je wilt gebruiken voor het OS in virtualbox
-maak een nieuwe harde schijf aan, ik heb steeds gekozen voor een nieuwe harde schijf, j e kunt dan aangeven hoeveel G je wilt gebruiken, daarnaast kun je aangeven nof je een vast aantal G wilt gebruiken of een "dynamic expanded HD". De laatste is naar mijn idee het meest handig omdta ie meegroeit met werkzaamheden.
-nu moet je aangeven waar de vdi-files worden opgeslagen (je boot hd)
-als je op finish klikt heb je in de linker kolom van virtyialbox een virtualmachine staan van jouw windows versie. Nu nog windows installeren op deze virtuele harde schijf

Klik op start om deze virtuele pc op te starten, je krijgt een wizard in beeld die je de keuze geeft om een cd te openen (windows installatie cd) of een image bestand. Geef de locatie aan van de cd of image bestand en het installeren begint.

LET OP: met de ctrl toets (rechter) switch je tussen je virtuele en standaard PC scherm

Als je de virtuele pc wilt deleten, druk je in het hoofdscherm van virtualbox op delete, eventueel kun je ook de vdi bestanden deleten.

LET OP: om virtualbox onder luinux te gebruiken (er is nl ook een windows versie) moet je jezelf eerst toevoegen als gebruiker van VB:
sudo gpasswd -a NAAM vboxusers