donderdag 29 mei 2008

GNOME vs KDE (en KDE 4)

Er komen vaak vragen op het ubuntu forum over de verschillen tussen GNOME (Ubuntu) en KDE (Kubuntu). Wat niet iedereen weet is dat deze desktops naast elkaar kunnen draaien. Dat betekent dat je ze beide kunt installeren en bij het inlogscherm kunt kiezen voor KDE of GNOME interface. Op deze manier kun je kijken welke interface het beste bij je past. Kort door de bocht: KDE is uitgebreid te configureren, veel knopjes ed. GNOME is gebruiksvriendelijker. Ik heb zelf beide getest en ben toch bij gnome gebleven (ook omdat ik dat gewend ben) toch gerbruik ik onder gnome een aantal KDE programma's, waaronder Kopete, een messenger die bijna alle soorten messengers ondersteund (Yahoo, MSN, IRC etc)

Voorbeeld GNOME desktop (Ubuntu): (800x600 afbeelding)



Voorbeeld KDE (3.5) desktop: (1264x1024 afbeelding)



KDE 4 Desktop (700x525 afbeelding)



Hoe installeer ik kde (kde 4) en gnome

Ga naar de terminal, draai je Ubuntu dan geef je in: sudo apt-get install kubuntu-desktop

Draai je Kubuntu dan geef je in: sudo apt-get install ubuntu-desktop

Nu KDE 4 uit is, heb je ook de mogelijkheid om die desktop interface te installeren naast GNOME en KDE. Om KDE 4 te installeren geef je het volgende in in de terminal:  sudo apt-get install kubuntu-kde4-desktopTijdens de installatie krijg je de vraag of je gebruik wilt maken van gdm of kdm, dit zijn de menus voor het inloggen. Dit is een kwestie van smaak, wil je de gnome-look of de kde-look?

Wanneer je nu uitlogt, ga je naar de opties en dan naar sessions, hier kies je of voor KDE of voor GNOME

Succes!

2 opmerkingen:

  1. Leuk, zo'n vergelijking. Met die screenshots zie je gelijk het verschil.

    Misschien ook nog een stukje over Xfce? Die kan namelijk ook zo mooi zijn...en is misschien toch stiekem wel de toekomst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Double12, heb je gelijk in, heb hier ook Xfce4 draaien op een commandline install. Zal er ook een stukje over schrijven. Bedankt voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen