zaterdag 3 mei 2008

Virtualbox How to...

Virtualbox geeft je de mogelijkheid om een virtuele pc te gebruiken. Je kunt hier bijvoorbeeld windows installeren en draaien, binnen je gewone Ubuntu desktop omgeving. Virtualbox is een optie, andere mogelijkheid is een dualboot. dan moet je om een ander OS te gebruiken een herstart uitvoeren.

Virtualbox gebruik ik zelf heel vaak om ander distros; te gebruiken zonder restart. Op mijn Ubuntu 8.04 pc heb ik in virtualbox de volgende OS-sen geinstalleerd:

  • Windows XP home edition

  • Kubuntu 7.10

  • Icewm (minimal install xubuntu)

  • Xubuntu

  • Puppy

  • DSL


Hieronder een korte beschrijving om een install te maken in VB:

Open virtualbox en kies new

-volg nu de installatie wizard, geef aa welk os je gaat installeren
- geef aan hoeveel werkgeheugen je wilt gebruiken voor het OS in virtualbox
-maak een nieuwe harde schijf aan, ik heb steeds gekozen voor een nieuwe harde schijf, j e kunt dan aangeven hoeveel G je wilt gebruiken, daarnaast kun je aangeven nof je een vast aantal G wilt gebruiken of een "dynamic expanded HD". De laatste is naar mijn idee het meest handig omdta ie meegroeit met werkzaamheden.
-nu moet je aangeven waar de vdi-files worden opgeslagen (je boot hd)
-als je op finish klikt heb je in de linker kolom van virtyialbox een virtualmachine staan van jouw windows versie. Nu nog windows installeren op deze virtuele harde schijf

Klik op start om deze virtuele pc op te starten, je krijgt een wizard in beeld die je de keuze geeft om een cd te openen (windows installatie cd) of een image bestand. Geef de locatie aan van de cd of image bestand en het installeren begint.

LET OP: met de ctrl toets (rechter) switch je tussen je virtuele en standaard PC scherm

Als je de virtuele pc wilt deleten, druk je in het hoofdscherm van virtualbox op delete, eventueel kun je ook de vdi bestanden deleten.

LET OP: om virtualbox onder luinux te gebruiken (er is nl ook een windows versie) moet je jezelf eerst toevoegen als gebruiker van VB:
sudo gpasswd -a NAAM vboxusers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten