maandag 5 mei 2008

Mini-distro's - DSL (Damn Small Linux)

Veel mensen experimenteren met de zogenaamde mini-distributies. Deze zijn erg handig omdat ze (zoals de naam al aangeeft) klein zijn. De iso-file van de officiele Ubuntu cd's is al gauw 800MB. Mini-distro's zijn er vanaf 50 MB, of zelfs kleiner. Ander voordeel is dat ze makkelijk en snel te installeren zijn en een zeer complete desktop geven. Zeker voor oudere pc's kan dit heel handig zijn.

Er zijn verschillende mini-ditributies. Ik heb de volgende uitgetest via het programma virtualbox.

Damn Small Linux (DSL)

DSL is een heel compacte distributie waarvan de makers het doel hebben gesteld deze distro niet groter te maken dan 50MB. Qua userinterface is het dan misschien niet top, maar het is zeker een complete distributie. Het is een zogenaamde LIVE cd, dit houdt in dat DSL start vanaf CD zonder ook maar iets te installeren (volgens dit principe werkt ook Ubuntu). De .iso file is hier te downloaden. De website van DSL vindt je hier. Hier een screenshot van de DSL desktop:



Ald doet de userinterface wellicht wat ouderwets aan, bedenk wel dat het om een iso gaat van slects 50 MB. Je kunt DSL ook installeren op je harddisk als main OS.

2 opmerkingen:

  1. Hey,
    leuk artikeltje over DSL. Ik vind het zelf ook een grappige distributie. Lichte distributies zijn sowieso een sterk punt van Linux.

    Zou je trouwens niet die link naar de gebruiksaanwijzing voor een HD-install weghalen? Bovenaan die gebruiksaanwijzing staat namelijk dat hij bedoeld is voor DSL 1.0 en lager. We zitten nu bij DSL versie 4.x.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @double12

    ik heb de link verwijderd en zelf een howto geschreven, bedankt voor je reactie!!
    Ga deze blog inderdaad toespitsen op mini-linux

    gr idzme

    BeantwoordenVerwijderen